zondag 13 maart 2016

Vloerverwarming plaatsen en vloer afwerken

Dit weekend kon dan de vloerverwarming (van Heatek) geplaatst worden in de caravan. Er is een duidelijke handleiding bij en ook staat deze handleiding op www.caravanverwarming.nl. Het scheelde veel werk door twee weken terug al een nieuwe vloer op maat te maken. Deze vloer is er eerst weer uitgehaald (want deze lag nog los in de caravan), zodat deze niet zou beschadigen. Eerst moest namelijk nog de elektra aangepast worden om de vloerverwarming veilig aan te kunnen sluiten. Het stappenplan was dan ook als volgt:

1. Aardlekschakelaar plaatsen
2. Elektra voorbereiden
3. Vloerverwarmingsfolie en vloersensor plaatsen
4. Elektra aansluiten
5. Nieuwe vloer plaatsen
6. Testen en afwerken



Als eerste is de aardlekschakelaar geplaatst. Omdat de vloerverwarming op 230volt werkt, en we dus over stroom heenlopen, is dit belangrijk om in de caravan te plaatsen. Bij enige vorm van stroomverlies (stroomlek) slaat de stroom af door deze schakelaar. Een zekeringenautomaat doet dit niet, deze controleert alleen of de spanning niet te hoog wordt. Voor een kleine 30 euro is een aardlekschakelaar bij de caravandealer aan te schaffen. Inbouwen is eenvoudig zelf te doen door de zekeringendoos open te schroeven, de fase- en nul-draad vanuit de stroomingang uit de zekeringautomaat te halen en aan te sluiten op de aardlekschakelaar. Vervolgens trek je een nieuwe fase- en nul-draad van de aardlekschakelaar naar de zekeringautomaat. Daarna de kabels netjes wegwerken, zekeringenkast dicht maken en testen door de caravan op het stroomnet aan te sluiten. Een uitleg hierover staat ook op caravans.net

 

Daarna kan de elektra aangepast worden (wel eerst van het stroomnet afhalen) en voorbereid worden op de vloerverwarming. Ik heb er voor gekozen om een stroompunt vlakbij de plaats waar de thermostaat komt, af te tappen, en hier de vloerverwarming op aan te sluiten. Dit kan doordat er maximaal 504 Watt wordt verbruikt door de verwarmingsfolie. Eerst komt er nog een aan-uit-schakelaar zodat de vloerverwarming geen stroom kan krijgen, als extra beveiliging bovenop de aan-uit-functie van de thermostaat. Daarna komt de thermostaat. Vanaf de thermostaat loopt de stroomkabel naar de vloer en via een buizensysteem naar de aansluitpunten op de verwarmingsfolie. De elektra voorbereiden kost door het precieze werk veel tijd.

 

Nadat de elektra is voorbereid, is de folie geplaatst. Er ligt een stuk folie van 75cm breed van de achterkant tot bijna aan de voorkant van de caravan (420cm lang). Door op een aantal plaatsen de zijkanten van het foliegedeelte aan de vloer vast te maken met isolatietape blijft de folie op zijn plaats liggen en kan de folie strak over de vloer gelegd worden. Daarna zijn de hardboard onderplaten van 3mm over de folie heen gelegd, die al eerder op maat waren gemaakt, en de vloersensor van de thermostaat geplaatst. Nadat deze geplaatst waren is de folie aangesloten op de elektra en voor het eerst aangezet om te testen of de folie daadwerkelijk warm wordt en alle elektra goed is aangesloten. Dit bleek uiteindelijk allemaal goed aangesloten. Na 30 minuten was de onderplaat lekker warm en begon de caravan op te warmen.

Tot slot kon de vloer verder afwerkt worden. Op enkele plaatsen is de ondervloer vastgemaakt aan de bestaande vloer, om schuiven te voorkomen. Wel is er genoeg ruimte gelaten zodat de vloer kan werken vanwege het opwarmen en afkoelen. Hierna kon het vinyl geplaatst worden en vastgemaakt worden aan de houten platen met dubbelzijdig tape. Nadat dit klaar was moest alleen nog opgeruimt en schoongemaakt worden, in een heerlijk warme caravan met een warme vloer.


 
Vanaf het eerste moment dat de vloerverwarming aangezet is, is deze ook niet meer uit geweest. Vrijwel een hele middag heeft deze aan gestaan. Door de thermostaat is de warmte in de caravan goed te regelen en kan ook ingesteld worden wanneer de vloerverwarming wel en niet aan moet slaan. Hierdoor kan de voerverwarming goed afgestemd kan worden op verschillende buitentemperaturen, jaargetijden en campinglocaties. Doordat er een nieuwe vloer over de vloerverwarming kwam, is ook voor een mooie, lichte vloer gekozen, waardoor de caravan nog lichter en ruimer lijkt dan voorheen. Voor jonge kinderen is dit dan ook een ideale verwarming om in de caravan te hebben.

De totale kosten voor het inbouwen heb ik niet berekend. Naar schatting heeft dit ongeveer 200 euro (exclusief aardlekschakelaar) gekost, met als grootste kostenpost de vloerverwarmingsfolie en thermostaat.

 




1 opmerking:

  1. Leuk, welke verliesstroomschakelaar heb je gebruikt? een 300 of een 30mA?

    BeantwoordenVerwijderen